Κώστας Διάκος

Ο Κώστας Διάκος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της κατεχόμενης Κύπρου.

Είναι Δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο & Κοινοτικό Δίκαιο στο PARIS II, και Πολιτικές Επιστήμες στην Ecole des Etudes Politiques. Ως Νομικός Περιβάλλοντος χειρίζεται ένδικα σημαντικές υποθέσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Ενδεικτικά επισημαίνονται: οι Αιτήσεις Ακύρωσης στο ΣτΕ για το Πάρκο Γουδή, τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι, την ακύρωση της εξαίρεσης περιοχών στο Καζίνο Πάρνηθας από την αναδάσωση στις τελευταίες πυρκαγιές. Χειριζόμενος σχετική υπόθεση στο ΣτΕ, πέτυχε την ακύρωση της δημιουργίας Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ στα όρια των Δήμων Αργυρούπολης-Ηλιούπολης χάριν της προστασίας του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.

Συμμετέχει στην Παναττική Πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και υπήρξε ο νομικός που χειριζόμενος τα θέματα αυτά στην Δικαιοσύνη διαμόρφωσε θετική για τους αντιτιθέμενους πολίτες νομολογία. Συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, στη Θεσσ/νίκη το 2008. Εκπροσώπησε την κοινωνία των πολιτών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ως ομιλητής κατά τη συζήτηση του τελευταίου νόμου για την Κινητή Τηλεφωνία.

Είναι μέλος της «Εταιρίας Δικαίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος», συμμετέχει στην «Ένωση Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων (Β.Ι.Ο.Ζ.Ω.)», εκπροσωπώντας την στην Ομοσπονδία Καταναλωτικών Οργανώσεων (ΠΟΜΕΚ).

Από το 1989 συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του κόμματος της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα, στην αρχή μέσα από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, στη συνέχεια δραστηριοποιείται με το κόμμα της “Πράσινης Πολιτικής” και σήμερα είναι μέλος (από τα ιδρυτικά) των Οικολόγων Πράσινων.

Εκπρόσωπος του Πράσινου κόμματος της Κύπρου «Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές», στην Ελλάδα.

Είναι από τους εμπνευστές του Βαλκανικού Δικτύου των Πράσινων Κομμάτων.

Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας Πράσινος υποψήφιος για την συλλογική Γραμματεία της EFGP (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων) και εκπροσωπώντας τους Έλληνες Πράσινους υπέγραψε το ιδρυτικό καταστατικό του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Είναι από τους ιδρυτές και συντονιστής σήμερα της Μ.Κ.Ο. «Αττική-Περιβάλλον S.O.S.».

Υπήρξε εμπνευστής και συνιδρυτής του «Συντονιστικού των Ελεύθερων Χώρων» στην Αθήνα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη ΜΗ αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2000 και το 2005 και μέλος της συντονιστικής Επιτροπής κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αντιδρώντας στην οικονομική κατασπατάληση δημόσιων πόρων και καταπάτηση ελεύθερων χώρων.

Συμμετέχει ενεργά στα όργανα Συντονισμού του Πανελληνίου Δικτύου κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Στη Δικτατορία υπήρξε μέλος του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Ειδικότερα, όντας στο Παρίσι την περίοδο εκείνη ήτανε στην Επιτροπή στήριξης του Πολυτεχνείου.

Μεταδικτατορικά συμμετείχε σε πολλές δράσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την προστασία του Περιβάλλοντος. Χαρακτηριστική ήτανε η παρέμβαση του στη διακομματική Επιτροπή κατά του Τρομονόμου.

Γνωστός αυτοδιοικητικός, σήμερα κατέρχεται ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική με την «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»

Advertisements